Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Skandinavienpremiär för den Sydafrikanska klassikern Woza Albert! den 9 december på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

2019-12-09 @ 19:00 - 20:10

The National Black Theatre of Swedens första teaterproduktion, Woza Albert! av Percy Mtwa, Mbongeni Ngema och Barney Simon i regi av Josette Bushell-Mingo. Skandinavienpremiär 9 december på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Jesus har kommit tillbaka till jorden, och har valt att göra det i Sydafrika – under apartheidtiden. Den svarta befolkningen behandlas som andra klassens medborgare. Jesus, eller Morena som han kallas, predikar om rättvisa och fred – budskap som inte går hem hos den vita, kristna makteliten. Och inte hjälper det att Morena är svart. Maktelitens svar? Atombomba honom!

Woza Albert! är en politisk satir som spelades för första gången 1981 på The Market Theatre i Johannesburg, en av de viktigaste teaterscenerna på den afrikanska kontinenten. Två år tidigare hade pjäsen framimproviserats av de två skådespelarna Percy Mtwa och Mbongeni Ngema i en workshop teknik som härstammar från afrikansk scen- och berättarkonst. Woza Albert! ses idag som en av de viktigaste pjäserna som skrevs under apartheidtiden och spelas fortfarande flitigt såväl i Sydafrika som runt om i världen. Nu sätts Woza Albert! för första gången upp i Skandinavien i rollerna ser vi Richard Sseruwagi och Aurelia Dey.

– Än idag lever spåren efter apartheid kvar i Sydafrika. Att sätta upp pjäsen visar på fortsatt solidaritet med människorna där. Här i Sverige är det en fortsatt kamp för människor med afrikansk härkomst att leva och existera under jämlika förhållanden, det gör pjäsen högst aktuell än i dag, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig arkitekt på The National Black Theatre of Sweden.

Woza Albert! figurerar flera verkliga personer som Nelson Mandela och Albert Luthuli. Luthuli var president för ANC från 1952 och mottog Nobels fredspris för sin kamp mot apartheid 1960. Woza Albert! betyder just ”Res dig upp Albert!” Titeln har setts som en uppmaning att väcka fler svarta ledare i kampen mot apartheid.

Josette Bushell-Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl.a. arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire – for Services to the Arts. 2016 regisserade hon En druva i solen av Lorraine Hansberry på Riksteatern, som hyllades i svensk och internationell press. Som skådespelare har Bushell-Mingo turnerat med enmansföreställningen Nina – A story about me and Nina Simone som hade urpremiär på Unity Theatre i Liverpool 2016. Mellan åren 2005 till 2018 var hon konstnärlig ledare för Tyst Teater. Idag är hon prefekt för skådespeleri och mim på Stockholms Konstnärliga Högskola. 2018 tilldelades hon Ganneviksstipendiet och Expressens Kulturpris Teaterpriset.

Richard Sseruwagi är skådespelare och musiker, utbildad vid Abafumi Theatre Academy i Kampala i Uganda. Han har arbetat vid en mängd olika teatrar bl.a. The Market Theatre i Johannesburg, Den Nationale Scene i Norge, Dramaten, Stockholm Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Göta Lejon och Orionteatern. Richard har medverkat i TV-serier som bl.a. Tre KronorÄkta människor och långfilmen Medan vi lever där han blev nominerad för bästa manliga biroll på African Movie Academy Awards 2017.

Aurelia Dey är afrobeats- och dancehall artist och har studerat vid musikhögskolan i Göteborg. 2015 släppte hon albumet Gyllene Tider och har turnerat runtom i Sverige, Sydafrika och Zimbabwe. Våren 2019 var Aurelia en del av Riksteaterns Teaterresidens – en konstnärlig utvecklingssatsning där hon skrivit grovmanus till den musik baserade föreställningen Alpha in the Making. I Woza Albert! gör hon debut som skådespelare.

WOZA ALBERT!

AV Percy Mtwa, Mbongeni Ngema och Barney Simon

Skandinavienpremiär 9 december på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

Av: Percy Mtwa, Mbongeni Ngema och Barney Simon
Översättning Lisbeth Grönlund
Regi: Josette Bushell-Mingo
Språkcoach: Napo Masheane, Kanyi Mavi
Scenografi och kostym: Lotta Nilsson
Ljus: Jenny Larsson
Ljud: Vusie Kubheka
Regiassistent: Måns Clausen

I rollerna
Richard Sseruwagi och Aurelia Dey

Föreställningen spelas på svenska, xhosa och engelska.

Pjäsen uppförs med tillstånd av The Market Theatre och med stöd av Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms Stad.
Fotograf: Illustratör Natalia Murobha

Detaljer

Datum:
2019-12-09
Tid:
19:00 - 20:10
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://kulturhusetstadsteatern.se/Vallingby/Pjaser/2019/Woza-Albert/

Plats

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Vällingbyplan 43
Vällingby, 16265 Sweden
+ Google Map
Telefon
08-506 20 200