Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

The Door of No Return

2020-10-08 @ 20:00 - 22:00

Black actors on stage
– en kväll till minne av avskaffandet av den svenska transatlantiska slavhandeln.

Dramaten och National Black Theatre of Sweden presenterar en kväll till minne av den svenska slavhandelns avskaffande den 9 oktober 1847.

Kvällen är en minnesceremoni som presenterar tre olika föreställningar för att uppmärksamma de miljontals afrikaner som försvann i den transatlantiska slavhandeln och som än idag är förslavade. Föreställningen sänds live och kan ses från Dramatens hemsida. The Door of No Return på Stora scenen den 8 oktober klockan 20.00.

The Door of No Return är den dörr som de afrikanska slavarna gick igenom när de lämnade moderlandet bakom sig för alltid. Det var den dörr som skickade dem till andra sidan jordklotet och ett liv av fattigdom, förnedring, våldtäkt och mord.

Dramaten högtidlighåller nu, tillsammans med National Black Theatre of Sweden, minnet av alla de svarta människor som försvann i den transatlantiska slavhandeln, som än idag är förslavade och de som dödats på grund av rasism, nu senast George Floyd. Årets minnesdag tillägnas även alla de som fortsätter kampen mot rasism, för frihet och lika rättigheter för alla människor.

” The Door of No Return är idag en plats som vi som svarta aldrig mer återvänder till. Varje dag vandrar vi vidare på vår väg mot friheten, vårt öde och vår historia. Därför minns vi och firar”, sägerJosette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för National Black Theatre of Sweden och regissör för kvällen.

”Jag är väldigt glad att Josette och National Black Theatre of Sweden vände sig till mig om att få lägga denna viktiga minneskväll här på Dramaten. Det känns verkligen bra att kunna presentera detta med tanke på stämningar och konflikter som pågår just nu i världen. Nationalscenen måste alltid stå mitt i samtiden och ständigt vara öppen för att diskutera och ompröva historien. Vi arbetar även på att hitta nya och längre konstnärliga samarbeten mellan Dramaten och National Black Theatre of Sweden”, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef.

Kvällens program, som framförs på både svenska och engelska:
Inledning av Josette Bushell-Mingo skådespelare, regissör och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola och Dramatens konstnärliga ledare och teaterchef Mattias Andersson.

Detaljer

Datum:
2020-10-08
Tid:
20:00 - 22:00
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, ,

Plats

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Vällingbyplan 43
Vällingby, 16265 Sweden
Telefon
08-506 20 200

Arrangörer

NBTS
Dramaten