Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

ÅRSDAGEN FÖR AVSKAFFANDET AV DEN SVENSKA SLAVHANDELN

2019-10-08 @ 18:00 - 22:00

Öppet hus med vernissage, reading och musik!

The National Black Theatre of Sweden uppmärksammar årsdagen för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln, 9 oktober 1847.

Kvällen inleds med en vernissage för utställningen Making History av Natalia Murobha som består av ett antal avbildade personer som skapat och skapar rättvisa inom svart historia. Ett smakprov av pågående dramatik med efterföljande samtal med journalisten Oivvio Polite och Kayo Shekoni, Gladys Del Pilar med ensemble framför några låtarna ur musikalen The Wiz. Kvällen avslutas med att tända ett ljus till minne av slavhandelns offer.

BAKGRUND

I över 400 år tillfångatogs mer än 15 miljoner människor och lastades på skepp i afrikanska hamnar för att föras över Atlanten och säljas som slavar i de europeiska kolonierna i Västindien och Amerika.

Från mitten av 1600-talet deltog svenska affärsmän i den transatlantiska slavhandeln. Först den 9 oktober 1847 förklarades slaveriet i Sverige officiellt avskaffat vilket gör Sverige till bland de sista i Europa att avskaffa slaveriet. Men än idag lever rasistiska tankemönster kvar som visar sig både i form av afrofobi, diskriminering, hatbrott och strukturell rasism.

Med denna heldag vill NBTS bidra till att öka medvetenheten om denna del av Sveriges historia genom positiv kreativitet och konstnärliga uttryck, som ger en försmak av verksamhetens framtida projekt.

‘’Leaving behind nights of terror and fear
I rise
Into a daybreak that’s wondrously clear
I rise
Bringing the gifts that my ancestors gave,
I am the dream and the hope of the slave.
I rise
I rise
I rise.’’

Maya Angelou.

PROGRAM

18.00 Vernissage: Making History av Natalia Murobha (Murobhasart)
19.00 Talare: Astrid Assefa
19.30 Reading: få ett smakprov ur de nya dramatikerna Juliet AttoDani KouyatéValerie Kyeyune Backström och Kayo Mpoyi pjäser. Pjäserna läses upp av Astrid Assefa, Måns Clausen, Issra El-Kogali, Binyam Haile, Senait Imbaye, Shaya Khalil, Palmira Koukkari Mbenga, Joel Valois. Avslutas med efterföljande samtal med journalisten Oivvio Polite
20.30 Kayo Shekoni, Gladys Del Pilar, Asha Ali, John Alexander och Andreas Österberg framför några av låtarna ur musikalen The Wiz under ledning av pianisten Shapor Bastansiar

20.50 Ett ljus tänds till minne av slavhandelns offer
21.00 Mingel

Öppet hus: Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

Varmt välkomna!

Detaljer

Datum:
2019-10-08
Tid:
18:00 - 22:00
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/439182196944829/